ОУ Д-р Иван Селимински - Сливен1

Отиване към съдържанието

Главно меню

Клетва на първокласника - 2017

Клетва на първокласника


На 02.03.2017 г. от 12:00 ч. пред паметника на Хаджи Димитър първокласниците от всички училища в град Сливен ще положат тържествена клетва да пазят заветите на българските будители и възрожденци. Ритуалът е по идея на Елена Налбантова – професор по възрожденска литература, а текстът е написан от Ники Комедвенска.
В подкрепа на инициативата застaват Президентската институция и Министерство на образованието на Република България.

„Приемете искрените ми поздрави по повод инициативата „Клетва на първокласника! –
пише в поздравителен адрес, изпратен от Президентството. – Любовта към родината е най-святото чувство, което определя националната идентичност на хората. Сигурен съм, че тази клетва ще остане в съзнанието на малките първокласници завинаги.”
„Българското училище има нужда от подобни ритуали, които възпитават в отговорност и патриотизъм.” –
се казва в писмо, изпратено от проф. Николай Денков, министър на образованието.

С науката – напред по пътя нов!
Със знание да расна аз свободен!
То с мъдрост ме дарява и с любов
и светлото му слово ще ме води.

Заклевам се, дори и в труден час,
най-святата ми мисъл да е тази:
с делата си и с думите си аз
България в сърцето си да пазя!


Светът на свободното движение на хората има една граница, която никога не може да бъде оставена без своята защита. Това е границата на осъзната идентичност. Тя очертава пространството на българското в огромното разнообразие от нации, народи и етноси. Чрез нея се консолидират мощни обществени сили за посрещане на предизвикателствата на епохата на глобализма. Разбирайки значимостта на тези сили, членовете на Инициативен комитет от Велико Търново, Копривщица, Панагюрище, Пловдив, Сливен, Сопот и София, отправиха своята молба към медиите да се ангажират с отразяването на събитието, като по този начин дадат своя принос към утвърждаването на идентичността на младите граждани на Република България – основния камък на българската идентичност и единението на българското общество.


 Иницативният комитет за утвърждаване „Клетвата на първокласника" и Сливенска община застават зад идеята с вярата, че тя ще стане част от празничния календар във всяко едно българско училище.

1      2     3      4        5         6

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню