ОУ Д-р Иван Селимински - Сливен1

Отиване към съдържанието

Главно меню

Връзки и раздели

Всяко дете още от раждането си е нещо ново, което не е съществувало никога преди това. Детето не би могло да се впише в света, в който се появява, освен ако не срещне желанието на своите родители или осиновители. Отглеждащите детето са тези, които му представят света и от тази презентация на света зависи емоционалното развитие на бебето. Как то ще възприеме света? - Като заплашващо или като приятно място за живеене? - Това зависи от полагащите за него грижи възрастни. Майчинството е труден и сложен процес. Той включва пълното сливане с бебето, научаването на неговия "език". Силната връзка между майката и детето започва през бременността и продължава през първите седмици от живота на бебето, което се нуждае от майка си, за да оцелее. Ако обаче раждането е първата раздяла с майчината утроба, със сигурността, то тя съвсем не е последната. За да бъде полезно сливането на майката с бебето, то трябва да има и край. Постепенно майката и детето се научават да се разделят за малко чрез така наречените " разделящи трети лица " и на първо място сред тях е бащата.
    Психомоторното развитие на детето представлява поредица от раздели. Отбиването, прохождането, проговарянето, и приучаването към лична хигиена представляват

последователни загуби, които подтикват детето непрекъснато да завоюва нови територии и нова автономия, защото да пораснеш означава да се разделиш. В тази връзка особено много помагат игрите на криеница, тъи като те въвеждат редуването на присъствие с отсъствие. Тези игри се играят и от най - малките бебета - покривайки лицето си с кърпа или завивка, скривайки се зад предмет и показвайки се отново ние всъщност въвеждаме темата за раздялата по един разбираем начин в детския свят.
    Някои деца настояват да се държат за ръката на мама или татко и много се натъжават, когато се наложи да се отделят дори и за секунда. Дори родителят да напусне стаята за кратко, те започват да ронят сълзи, сякаш повече никога няма да го видят. Това може да е труден момент и за двете страни. Когато ви се налага да излезете и да поверите детето си на друг е добре то да познава този човек. Ако за него ще полага грижи някоя баба е за предпочитане тя да дойде у вас, а не да и гостува детето. Това няма да доведе до смяна на познатата обстановка, смяна на леглото, а и ще му позволи да остане в компанията на любимите си играчки. Така стресът от факта, че мама я няма ще е по - малък. Любимата играчка обикновено се явява един преходен обект или обект заместител на майчината близост, когато майката отсъства, затова колкото и стара и скъсана да ви изглежда не я изхвърляйте, не я променяйте и не я отнемайте от детето до момента, в които то само не я изостави. В периоди на емоционални кризи децата се чувстват по - сигурни ако са гушнали любимото мече или зайче и тъй като сънят е също една малка раздяла /раздяла дори от самия себе си/, играчката отново помага защото на фона на всички останали промени тя не се променя и си остава същата.
    Тръгването на детска градина е още един важен етап от развитието. Кога детето е готово за тази раздяла със семейната среда и осъществяването на нови връзки с връстници? - Във всяка детска градина съществуват възрастови групи. Някои деца тръгват на градина на 3 години, други на 4, трети на 5. Тъй като няма строго фиксирана възраст за постъпване в детската градина, определящото за вашето решение трябва да бъде индивидуалното развитие на вашето дете и готовността му за детска градина. Ако желаете да го подготвите предварително за промяната, можете да подобрите уменията му за самообслужване, да обогатите общите му познания, да го насърчавате да общува с околните.

Как да помогнете на детето си да се адаптира по-лесно в детската градина?

Говорете на вашето дете за детската градина, разкажете му как изглежда и му обяснете какво ще прави там на достъпен за него език;


Отделете време и разгледайте с детето календара /нека той бъде с големи, цветни цифри и картинки/. Обяснете му, че то ще ходи на градина 5 дни в седмицата, а в събота и неделя ще сте отново заедно. Разкажете му какво ще правите вие през вашите пет работни дни. Това ще му даде самочувствие, че е вече голямо и си има своя "работа".


Информирайте се. Научете повече за режима и програмата в детската градина, за изискванията на учителките, за останалите деца в групата и техните родители. Запознайте се с някои от тях и подържайте връзка - така ще създадете възможност детето ви да опознае другите деца. Четете книги и статии за развитието на децата в предучилищна възраст. Колкото по - добре сте информирани, толкова по голяма подкрепа ще можете да дадете на своето дете.


По пътя за вкъщи, попитайте детето как е минал първия му ден в детската градина и го изслушайте внимателно. НАИСТИНА ГО СЛУШАЙТЕ. То има много да ви разказва. Независимо колко тежък е бил денят ви в работата, колко сте изморени, как ви е изнервило уличното задръстване, колко важни задачи има да свършите, колко сметки има да плащате, колко много неща са в главата ви, изслушайте детето внимателно. Само така можете да разберете неговите чувства и преживявания. То ви разкрива на драго сърце своя детски свят, пуска ви охотно в него и търси вашето партньорство. Не го разочаровайте.


Рая Попова - клиничен психолог

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню