ОУ Д-р Иван Селимински - Сливен

Отиване към съдържанието

Главно меню

Еразъм+ KD2

Еразъм+

Одобрен проект по програма „Еразъм+“ КД2: Училищни партньорства и обмен на добри практики


През новата учебна година ОУ „Д-р Иван Селимински“ стартира изпълнението на проект по програма „Еразъм+“ КД2: Училищни партньорства и обмен на добри практики. Проектът, договор 2018-1-TR01-KA229-058020_3,  е финансиран от  Център за развитие на човешките ресурси на обща стойност 17 627  евро и е  съфинансиран от програма „Еразъм+“ на Европейския съюз със срок на изпълнение 22 месеца.
Горди сме, че  работата ни по проекта ще даде възможност на ученици и колеги да осъществят мобилности в Европа и да посетят училища в Унгария и Турция, да се запознаят с културата и традициите на нашите партньори, както и да представят с достойнство България и своето училище.
Проектът е с надслов  MAD FOR MUSIC, ART, DRAMA и е фокусиран върху таланта и креативността на децата в областта на музиката, изкуството, театъра.
MAD 4 MAD
MAD FOR MUSIC, ART, DRAMA

Конкурс за създаване на лого на Проекта на тема: „Луди за музика, изкуство, театър!“
В проекта участват ОУ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен, България; училище от гр. Измир, Турция  и училище от гр. Мезьокьовежд, Унгария.


Начало на конкурса : 1.10.2018
Краен срок: 12.10.2018
Обявяване на резултатите, награждаване: 15.10.2018


От 1 до 12 октомври 2018 се проведе конкурс за създаване на ЛОГО по проект на тема „Луди за музика, изкуство, театър“, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на ЕС, Ключова дейност 2: Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики. “Mad for Music, Art, Drama”
Договор N: 2018-1-TR01-KA229-058020_3
Участваха 38 ученика от 3., 4., 5., 6. и 7. клас. Включиха се родители и учители. Всички участници ни плениха с творческите си идеи и въображение, за което сърдечно им благодарим.
Журито отличи с награди логото на четирима ученика: Виктор Вълков – 7А,  Калоян Кинчев – 3А. Диан Коев- 7А и Йоан Алекиев – 3А.
Творбите на  Виктор Вълков и Калоян Кинчев ще бъдат представени на първата среща в гр. Измир, Турция. Заедно с излъчените победители от конкурса за лого в партньорските ни училища от Измир и Мезокьовешд, ще бъде изработено общо лого на проекта.
Рисунките на всички участници, подредени в изложба, оживиха училищните коридори.
Предстоят още творчески инициативи по проекта.

 
MAD 4 MAD
MAD FOR MUSIC, ART, DRAMA


Конкурс за създаване на приказна история по Проекта на тема: „Луди за музика, изкуство, театър!“
В проекта участват ОУ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен, България, училище от гр. Измир, Турция  и училище от гр. Мезьокьовежд, Унгария.
В конкурса могат да участват ученици от 4. до 7. клас – индивидуално или групово.
Целта е да се създаде приказна история – 2 печатни страници формат Times New Roman / размер на шрифта 14 пункта.
Заглавието на историята измислете вие. Няма ограничение в темата. Напишете своите творби така, че те да могат да бъдат драматизирани и да изглеждат като малка, емоционална пиеса, носеща послание и настроение!
Начало на конкурса: 01.11.2018
Краен срок: 01.12.2018
Обявяване на резултатите, награждаване: 10.12.2018 г.От 01.11.2018 до 10.12.2018 г. се проведе конкурс по творческо писане на приказна история, която впоследствие да бъде драматизирана и представена на сцена. Инициативата е включена в дейностите по проект на тема „Луди за музика, изкуство, театър“, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на ЕС, Ключова дейност 2: Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики. “Mad for Music, Art, Drama”; Договор N: 2018-1-TR01-KA229-058020_3
Участваха  28 ученика от 5 клас, които проведоха състезанието си по класове и излъчиха най-добрите творби във всяка паралелка, които да се състезават с приказните истории от останалите класове.
Във втория етап от конкурса участваха 18 ученика от 4,
5, 6 и 7 клас, които плениха комисията с богатото си творческо въображение и умение за писане по свободно избрана тема.

В конкурса по творческо писане участваха следните ученици:
1. Дарина Лисичкова
- „Приказка за доброто и злото“ - 5б клас
2. Никалас Георгиев
- „Вълшебната пещера“ – 5а клас
3. Андреана Андреева
- „Момък и щурец“ – 5в клас
4. Радост Михайлова
- „Обединяваща любов“ – 5в клас
5. Вероника Плачкова
- „Робство“ – 5в клас
6. Полина Стойнова
- „Мързеливият Джаспър“ - 7б клас
7. Мартин Бонев
- „Доброто възтържествува“ 4б клас
8. Стефан Петров
- „Приключенията на остров Драконотопия“ – 7б клас
9. Доника Иванова
- „ Малката Алиса“ – 7б клас
10. Симона Василева – 1. „Жабката София“; 2. „Калинката с кривите рогца“; 3. „Пуфел, Стефко и Хайванчо“
- 6а клас
11. Гергана Михайлова
- „ Елате да ни видите“ – 5б клас
12. Паола Енчева
- „Братче и сестриче“- 5б клас
13. Ивет Димитрова – 5в клас
14. Яна Стефанова
- „Вълшебната отвара“ - 4а клас
15. Елеонора Василева
- „Приключенията на шест приятели“ – 5а
16. Елена Кристина Тотън
- „Силата на любовта“ - 5а клас
17. Кристиана Кръстева
- „Пакостник“ - 5а клас
18. Наталия Терзиева – 5в кла
с

Приказните истории бяха дискутирани и оценени  от комисия  учители.


Награди получиха следните ученици:
I място - Паола Енчева „Братче и сестриче“- 5б клас
II място -  Яна Стефанова „Вълшебната отвара“-4а клас
III място - Никалас Георгиев „ Вълшебната пещера“– 5а клас
III място - Симона Василева – 1. „Жабката София“;
Присъдени бяха и  две поощрителни награди за:
- Стефан Петров „Приключенията на остров Драконотопия“ – 7б
- Вероника Плачкова „Робство“
– 5в клас

21.12.2018
                                                            

Предстоящо посещение на учители и ученици от Унгария и Турция в Сливен по програма Еразъм+КА229

От 25 февруари до 1 март, включително, 14 ученици и учители от гр. Мезокьовежд, Унгария и Измир, Турция ще гостуват на своите партньори от ОУ „Д-р Иван Селимински“, гр. Сливен по проект „Луди за музика, изкуство, театър“ на европейска програма Еразъм+ КА229.
В едноседмичната програма са предвидени разнообразни инициативи, в които учители и ученици от  ОУ „Д-р Иван Селимински“ ще представят на своите гости български традиции, ще посетят текстилния музей, къща „Миркович“, Узуновата къща, Галерия „Сирак Скитник“, Художествената гимназия в града, конна база „Макс“ в Нова Загора и др. Предвидени са занятия по творческо писане, изработване на мартеници, открити уроци, както и часове  по народни танци. На 1 март от 18.00 ще се проведе празничен концерт в зала“Сливен“. Предвидена е среща с кмета на град Сливен Г-н Стефан Радев, която ще се състои на 27 февруари от 11:00 ч.

Учители, ученици и родители очакват предстоящата среща с ентусиазъм и вълнение, готови да представят България, Сливен и училището с гордостта и достойнството на истински българи!!!


Приключи третата среща на партньорите по проект „Луди за музика, изкуство, театър“ на европейска програма Еразъм+ КА229, Erasmus+ MAD4MAD – KA229 2018-1-TR01-KA229-058020_3


От 13 до 17 май 2019 година се проведе третата партньорска среща на участниците в проекта ‚Луди за музика, изкуство, театър“ към европейска програма Еразъм+ КА229.
Срещата се проведе в град Мезьокьовежд, Унгария. ОУ “Д-р Иван Селимински“ , гр. Сливен,  бе представено от Никалас Георгиев, Елена Тотън и Стефан Къчев от 5 „а“ клас и Паола Енчева от 5“б“клас. Техни ръководители бяха Г-жа Ваня Пенчева, Г-жа Петя Дунчева и Г-жа Емилия Йорданова.
В рамките на предвидената от организаторите програма бяха проведени творчески семинари, сесии по рисуване, пластика, ръкоделие, сладкарство, посещение на часове по изобразително изкуство, английски език, спорт и фолклорни танци.
Запознахме се с богатите традиции на населението в Мезьокьовежд, с техния бит и традиции, с усета им към красивото и изящното.  Пленени останахме от творбите на унгарския художник Ищван Токач, подредени в художествената галерия в града, от атмосферата на уличките и площадите в историческия град Егер, от величието на сградите на Парламента, крепостта Буда, Бастиона на рибарите, Площада на героите и уникалните по своята архитектура  мостове на река Дунав в Будапеща.
Мезьокьовежд! Толкова трудно запомнихме и произнасяхме името ти! А сега знаем, че там, някъде на север, има едно  градче, спокойно и притихнало, окъпано от пролетния дъждец, в което почувствахме топлите сърца на гостоприемните ни домакини.
Завърнахме се  удовлетворени от видяното, преживяното и  споделеното по време на срещата, заредени с ентусиазъм, окрилени от нови идеи.

Междинен отчет

на проекта „Луди за музика, изкуство, театър“ на европейска програма Еразъм+ Договор N:2018-1-TR01-KA229-058020_3


Партньорската среща в гр. Мезокьовежд, Унгария,
по европейски проект „MAD4MAD“: 17-23.02.2020 г.


Проектът „Луди за музика, изкуство, театър“, финансиран от ЦРЧР по Европейска програма Еразъм+ КА229,  е почти към своя край. Изминаха почти две години, наситени с разнообразни инициативи и взаимни визити в партньорските училища. От 17 до 22 февруари се състоя срещата на учители и ученици от България, Турция и Унгария в гр. Мезокьовежд.
Жаклин Желева, Габриела Божинова, Георги Къчев и Самуил Божков, ученици от 6А клас,  заслужиха своя избор да представят ОУ „Д-р Иван Селимински“, заради активното си участие в дейностите  по проекта през изминалите две години. Съвместно със своите ръководители Г-жа Донка Славова, Валерия Минкова и Емилия Йорданова, те представиха мултимедийни презентации за българското филмово и театрално изкуство, участваха в интересни срещи, творчески семинари, работни театрални групи, посещения на културно-исторически обекти и др. Завърнаха се с прекрасни впечатления и съпреживени емоции!

Назад към съдържанието | Назад към главното меню